donderdag 15 september 2011

Photographs hanging in restaurants, cafes and eateries Bad Food Gone Worse René Nuijens Photography



rene nuijens and ewoudt boonstra made a book about food photography. 
essay by tyler whisnand 
kesselskramerpublishing.com

Functional until they fade away, the photographs hanging in restaurants, cafes and eateries which depict the full menu card or the specialities of the house are almost universal. Taken by chefs or restaurateurs these images form a veritable treasure trove with their own unique characteristics. Here a collection of the best..and the worst examples.



Dampend bord op smotsig servetje

Arjen Ribbens
artikel artikel | Donderdag 18-05-2006 | Sectie: Achterpagina | Pagina: 26 | Arjen Ribbens

Vergeelde fotos van dampende borden met eten. Je ziet ze bij kleine horecaondernemers. Een fotograaf en een artdirector verzamelden ze in een boek.

Een uitsmijter kleurloze ham. Een moddergrijze babi pangang. Een in schimmelmist verdwijnende ijscoupe. Samen met fotograaf René Nuijens heeft artdirector Ewoudt Boonstra de afgelopen jaren in binnen- en buitenland snackbars, koffiehuizen, shoarmatentjes en Chinese restaurants bezocht. Doel van hun tocht: de lichtbakken met fotos waarmee de horecaondernemers hun etenswaar aanprijzen.
Rond schemering, dat was de beste tijd om ze te fotograferen, zegt Boonstra, die bij een Amsterdams reclamebureau werkt. Het boek dat hij van deze verzameling readymades maakte, Bad Food Gone Worse, wordt vanavond in Amsterdam gepresenteerd op een bijeenkomst met kaassoufflés en kroketten.
Zesenzeventig paginas met vergeelde, verpieterde en onder het vet zittende fotos van fastfood. Een ode aan de kleine, zelfstandige horecaondernemer noemt Boonstra zijn boek. Laat het alsjeblieft zo blijven. Waar krijgt het verval nog de kans om zo toe te slaan?
Een wereld met constanten, ontdekte hij. In diverse snackbars kwam hij dezelfde verschoten fotos van broodjes kroket en andere frituurwaren tegen. Kennelijk was er twintig jaar geleden een bedrijf dat aan snackbars dezelfde fotos leverde.
In Chinese restaurants trof hij vooral staaltjes huisvlijt aan. Dampende borden op een smotsig servetje, gefotografeerd en uitgeprint met goedkope apparatuur. Als ze maar lang genoeg in het zonlicht hangen krijgen ze vanzelf kunstzinnige waarde, zegt Boonstra. Kijk maar naar de sushifotos die hij aantrof op de gevel van een Japans restaurant. Zo prachtig verweerd, net kunst.
Twee uitgesproken favorieten heeft Boonstra. In een broodjeszaak in Parijs viel hij voor de esthetiek van twee parende croissantjes. In een snackbar in Berlijn bleef zijn oog hangen aan een vergeelde shoarmarol. Door vochtproblemen schimmelde de onderzijde van de snack.
Het mooie van die vergane versheid, zegt Boonstra, is dat het er niet toe doet. We kijken er doorheen en zien alleen het doel van de foto. Als we honger hebben is het ons om het even of het een mooie foto is of niet. Schoonheid is immers relatief, een hongerige buik niet.
Info: Ewoudt Boonstra en René Nuijens: Bad Food Gone Worse. KesselsKramer Publishing, 76 blz. euro 14,95. Ook te bestellen via www.kesselskramerpublishing.com
Foto-onderschrift: Verschoten plaatjes van voedsel, zoals ze te zien zijn in lichtbakken van kleine restaurantjes in Europa (Fotos uit Bad Food Gone Worse)
Trefwoord: fotografievoeding
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.


Bad Food Gone Worse from 328 Stories on Vimeo.

Rene Nuijens has been working as a photographer and director for more then 14 years after having completed his training at the Amsterdam Graphic School and the Royal Art Academy in The Hague.
Rene works on national and international assignments and on personal and long term art projects.
Rene is based in the old centre of Amsterdam, the Netherlands.








Geen opmerkingen: