donderdag 9 juni 2011

Homage to the Virgin of Guadalupe Alinka Echeverria Photography



Each year, six million Mexican Catholic pilgrims journey to the Basilica de Guadalupe in Mexico City to pay homage to the Virgin of Guadalupe.  In The Road to Tepeyac, Mexican Artist Alinka Echeverria photographs 300 pilgrims bearing treasures of the Virgin to be blessed.
The story of the sacred emblem dates back to the 16th century. According to tradition, Juan Diego, an indigenous peasant had a vision of a young woman; while on a hill in Tepeyac, she tells him to build a church where he stood. When the local bishop asked for proof, the peasant returned with roses the woman sent. When he opened his poncho to show the bishop, the bouquet had been transformed to a picture of the young woman. Today, this emblem is displayed in the Basilica of Guadalupe, one of the most visited Catholic shrines in the world.
A few years ago, Mexican artist Alinka Echeverria travelled to begin documenting the event. In an interview with TIME, she reflected on this experience, ““It is incredible that about six million people walk for up to ten days to reach the Basilica to pay homage to the Virgin on the anniversary of her apparitions and then sleep in the big square in front of the Basilica to sing ‘happy birthday’ to her at 5 am.  The event is an incredible mixture of serenity and chaos.  For the individual, I think the pilgrimage is a combination of punishment and reward; of gratitude and forgiveness; of promise and hope. For the community, it’s about returning to the origin of something, renewal, rebirth—Guadalupe is the ultimate symbol of the mother; the date is very close to the indigenous celebrations of winter solstice and the new year.”
With an interest and fascination in belief systems and rituals, Alinka’s observations led her to adopt a personal approach—photographing the backs of the pilgrims turned away from the camera—showing us a view of the figure with its precious treasure. She deliberately takes the image out of context by “cutting out” the portrait and placing it on a white backgroundThe newly crafted image allows the audience to focus attention to the individual, outside of  realities circumstances, creating a relationship within subject and symbol.  Alinka’s work speaks to each individual’s relationship with the Virgin while commenting on how the role of the Virgin continues to be consistent in contemporary visual culture in Mexico transmitted through the idea of an icon.

Moeder van alle Mexicanen

Fotodocument / De lange weg naar de Maagd

De mantel die haar hoofd en schouders bedekt, heeft een diep turkooizen kleur en is afgezet met gouden sterren. Het zwarte haar omkranst de olijfkleurige huid, de groene ogen kijken naar beneden. Ze staat alleen, haar handen gevouwen in gebed, een engel aan haar voeten. Dit is het bekende beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van Gua-dalupe voor miljoenen (Latijns-)Amerikanen. De beschermheilige kent vele namen en vele gedaanten, toch is er maar één echte en die staat in de basiliek op de heuvel van Tepeyac, iets ten noorden van Mexico-stad.

Naar schatting zes miljoen pelgrims maken jaarlijks de tocht om de 'Koningin van Mexico' en 'de Patrones van de beide Amerika's' te vereren op de plaats waar zij in de zestiende eeuw vijf keer verscheen. Na Rome is de heuvel van Tepeyac het populairste bedevaartsoord van de katholieke Kerk. De Mexicaanse fotografe Alinka Echeverria portretteerde driehonderd bedevaartgangers tijdens hun tocht. Er zijn meer fotoseries met de pelgrims van Guadalupe als onderwerp, maar Echeverria benadert hen letterlijk van de andere kant. Niet de religieuze devotie van de bedevaartgangers staat centraal, maar het icoon op hun rug. In de portretten vervult de beeltenis van de Onze-Lieve-Vrouwe van Guadalupe de glansrol, terwijl de gezichten van de pelgrims niet te zien zijn.

Overal aanwezig

De Maagd van Guadalupe is veel meer dan een religieus symbool. Ze is overal aanwezig in Mexico; in elke huiskamer en ook in sommige slaapkamers hangt een schilderij. Elk dorpje heeft een kerk met daarin hun eigen Vrouwe. 'De Mexicanen geven haar koosnamen en praten met haar alsof zij een echt persoon is,' vertelt Echeverria. 'De pelgrims wandelen met hun eigen Vrouwe op de rug en lijken in een soort competitie verwikkeld: wie heeft de mooiste en wie de zwaarste? De bedevaart duurt meestal een week, de pelgrims kamperen langs de weg. Ze komen uit Mexico-Stad en de kleine stadjes en dorpjes uit de buurt. Als de weg naar Tepeyac lang is, gaat het hele dorp tegelijk op bedevaart en dragen de inwoners afwisselend de Vrouwe van Guadalupe uit hun kerkje op de rug. Sommige bedevaartgangers bezwijken bijna onder het beeld dat zij met zich meetorsen de heuvel op.'

De Maagd is big business in Mexico, volgens Echeverria. 'Het is echt een massaproduct, sommige van de sculpturen, mantels en schilderijen zijn in China gefabriceerd. Andere zijn echt eeuwenoud en handgemaakt.' Door de pelgrims uit hun omgeving te lichten komt hun verscheidenheid beter uit en is goed te zien dat elk van de driehonderd portretten uniek is. Echeverria: 'Iedere bedevaartganger is afzonderlijk gefotografeerd, uitgeknipt en vervolgens tegen een blanco achtergrond geplaatst. Ik probeer de emotionele en psychologische relatie van elk individu met de Maagd vast te leggen.'

Tatoeage

'De Maagd van Guadalupe belichaamt de culturele identiteit van het land en is een symbool van vrijheid,' zegt Echeverria. Verschillende politieke leiders claimden de Vrouwe voor hun ideologische strijd, zowel in de onafhankelijkheidsbeweging in 1819 als in de revolutie honderd jaar later. Ook tegenwoordig is zij nog een belangrijk teken van verbondenheid met het vaderland voor de Mexicaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. De beschermvrouwe is daar in de huizen te vinden, op straat in de vorm van graffiti, op T-shirts en als tatoeage.

De Spaanse en indiaanse culturen komen samen in het verhaal van deze Mexicaanse Maagd Maria. Het was de christelijke Juan Diego, van indiaanse komaf, die 9 december 1531 de Vrouwe voor het eerst zag. Op dezelfde plaats vereerden de Azteken al de godin Tonantzin, de moeder die creëert en vernietigt. Nadat Maria aan de jonge boer op de berg verscheen, vroeg hij om audiëntie bij de Spaanse bisschop in Mexico-Stad. Hij werd weggehoond. Pas toen Diego rozen uit zijn binnenzak haalde en er voor de ogen van de bisschop een schitterende afbeelding van Maria op zijn mantel verscheen, werd de jongen geloofd. Het is deze afbeelding van de Vrouwe van Guadalupe die nog steeds in de basiliek op de heuvel is te zien en waarvoor miljoenen pelgrims jaarlijks op bedevaart gaan.

Alinka Echeverria ontving voor deze serie de Prix HSBC pour la Photographie 2011. Zij is geselecteerd voor de Joop Swart Masterclass van World Press Photo.






Geen opmerkingen: