Dream City
Anoek Steketee & Eefje Blankevoort
25.JUN.2011_28.AUG.2011
Sparkling lights, ice cream stores and a fairytale decor. The young Dutch photographer Anoek Steketee and the writer Eefje Blankevoort visited amusement parks in Iraq, Lebanon, Rwanda, China and other countries in the world. Steketee photographed visitors, the surroundings and personel.
Behind the innocent and light hearted character of the subject, a staged, serious and darker undertone is tangible. The images show us the stark contrast of the dream world in the park and the daily reality outside the fences.
Pretparken als verstoorde idylle
Tracy Metz
Eugene Nyakahene heeft een droom. Hij wil zijn getraumatiseerde vaderland Rwanda plezier bezorgen, en er ook zelf een beetje aan verdienen. Hij wil een pretpark bouwen. Maar de carrouselpaarden staan, in plastic verpakt, op een landje aan de rand van Kigali te wachten.
Voor het boek Dream City - en de tentoonstelling die nog t/m 27 augustus te zien is in het Nederlands Fotomuseum - reisden fotograaf Anoek Steketee en journalist Eefje Blankenvoort naar pretparken in landen die je niet zo gauw associeert met pret. Behalve Rwanda waren dat Irak, Turkmenistan, Israël en de Palestijnse gebieden, Libanon, China, Indonesië, Colombia en - vreemde eend in de bijt - de Verenigde Staten.
Het project Dream City, ontstaan in samenwerking met de instelling voor documentaire fotografie Fotodok, is een krachtige samenwerking van tekst en beeld. Ze staan op zichzelf - de foto's voorin, de reportages daarna - waardoor de beelden nog eens extra betekenis krijgen. Je kijkt anders naar de replica van de Taj Mahal in Colombia als je weet dat de bouwer zo verliefd was op zijn eigen creatie dat hij er twaalf jaar met zijn gezin heeft gewoond en er ook is gestorven.
Hacienda Nápoles, eveneens in Colombia, blijkt eerder het landgoed van drugsbaron Pablo Escobar te zijn geweest. In de omgeving van het Iraakse pretpark Dream City, waar de titel van het boek aan is ontleend, zijn honderden Koerden geëxecuteerd; in de heuvels van Rwanda rond het pretpark Bambino Super City voltrok zich de genocide tussen Hutu's en Tutsi's; in Beiroet was het Luna Park doelwit van een autobom.
Het pretpark is een gecultiveerde en gecontroleerde idylle met een universeel herkenbare verschijning: de lichtjes, de aangeharkte perken, de belofte van verlossing uit de zorgen van alledag voor zolang als het duurt. Het kan een spiegel zijn van de politieke en sociale toestand in het land. Maar het kan ook een van hogerhand opgelegd geïdealiseerd beeld uitdragen, zoals in Turkmenistan waar de nationale sprookjes tot thema zijn verheven, of in Indonesië waar pretpark Dunia Fantasia de illusie van een harmonieuze eenheidsstaat hoog houdt. In alle gevallen is het een dream city, of zoals Blankevoort schrijft, een even gemoedelijke als surreële omgeving.
Tracy Metz
Info: Dream City, 39,50 euro, uitg. Kehrer Verlag in samenwerking met Fotodok, www.fotodok.org
Foto-onderschrift: Kigali City Park, Rwanda Dunia Fantasie, Indonesie Chimelong Paradise, China Bambino Super City, Rwanda Niagara Falls, Dunia Fantasie, Indonesie Rockin' Roadway, Dollywood, Verenigde Staten
Foto-onderschrift: Kigali City Park, Rwanda Dunia Fantasie, Indonesie Chimelong Paradise, China Bambino Super City, Rwanda Niagara Falls, Dunia Fantasie, Indonesie Rockin' Roadway, Dollywood, Verenigde Staten
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten