woensdag 3 oktober 2007

Photography Cas Oorthuis Madrid Spain
Foto’s van Cas Oorthuys in Madrid te zien

Fotografie uit de tentoonstelling Madrid, mayo 1955. Cas Oorthuys in Madrid. Hier is een selectie te zien uit de ruim 1300 foto’s die Oorthuys in 1955 maakte in Madrid voor de populaire reisgidsenreeks van uitgeverij Contact. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de stad Madrid.

Duizenden Hollanders kochten de reisgids Hart van Spanje, met daarin de foto’s die Cas Oorthuys maakte van Madrid en andere plaatsen als Ávila, Toledo, Segovia of El Escorial. De Nederlandse dichter Bert Schierbeek, die Oorthuys vergezelde op zijn reis over het Spaanse schiereiland, schreef de teksten bij de foto’s. Hierin heeft hij oog voor juist de details die ook de Spanjaarden van nu verrassen: de sereniteit, de schapen in de stad, sigaretten “Ideales”, de populaire “caldo de gallina” [kippensoep] die de metselaars aan de steigers bevestigden.
Cas Oorthuys Bar Sol, Madrid, Spanje (ca. 1955)

De Oorthuysfoto’s laten ons een heel ander Madrid zien dan het Madrid dat wij tegenwoordig kennen. Voor de tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de 1305 foto's die Oorthuys maakte voor het boek Hart van Spanje en die in beheer zijn bij het Nederlands fotomuseum. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus (Spaans).

De tentoonstelling was georganiseerd door Fundación Carlos de Amberes, met medewerking van Consejería de Cultura y Deportes de la Comunidad de Madrid, de Nederlandse ambassade, de Vereniging van Europese journalisten en Teléfonica, onder leiding van Horacio Fernández. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Ferran Bach van Diptíc, Bureau voor culturele projecten. Madrid, mayo 1955. Cas Oorthuys, van 18 januari tot 5 maart 2006 in La Fundación Carlos de Amberes te Madrid, Spanje.

Madridfoto’s van Oorthuys bekijken op de website van het Nederlands Fotomuseum. Er zijn in het kader van deze tentoonstelling een aantal collectiethema's gemaakt. Hieronder vindt u de links naar deze thema's. De galerijweergave geeft een mooi overzicht, door op de foto's te klikken kunt u inzoomen (vooral prettig bij de contactafdrukken).
Geen opmerkingen: