dinsdag 12 juli 2016

Words of Wisdom Bill Cunningham Legendary Times Fashion Photographer Dies at 87
Even bescheiden als legendarische straatfotograaf
Bill Cunningham (1929-2016)
De Amerikaanse mode- en straatfotograaf Bill Cunningham had een scherp oog voor kleurrijke types.
 27 juni 2016

Fotograaf Bill Cunningham, in 2010 fietsend door New York
Foto AP /Mark Lennihan 

Meisjes met bloemkransen in het haar bij een champagnepicknick naast het Vrijheidsbeeld. In wat zijn laatste On the Street-rubriek voor The New York Times zou worden, vierde Bill Cunningham op 10 juni het begin van de zomer. De legendarische mode- en straatfotograaf overleed zaterdag op 87-jarige leeftijd na een beroerte.

Met een groot oog voor kleurrijke types signaleerde Cunningham modetrends op straat, lang voordat websites als The Sartorialist dat ook gingen doen. Geen straatfotograaf die niet schatplichtig is aan de Amerikaan. In 2009 werd de hij tot levend New Yorks monument uitgeroepen. Een eenvoudig te spotten monument, want gehuld in blauw werkmansjasje, de camera om de nek, fietste Cunningham door de stad.

In Parijs zat hij vooraan bij de modeshows in Parijs en hij was drager van legion d’honneur. Maar zijn beroemdheid stond haaks op zijn bescheidenheid. Cunningham woonde in een éénkamerappartement zonder televisie en zonder eigen badkamer. Bij de talloze galavoorstellingen die hij voor zijn societyrubriek ‘Evening Hours’ bezocht, at hij nimmer mee. En de cheques van bewonderde kleine tijdschriften waarvoor hij werkte, inde hij niet. „Geld is het goedkoopste goed, vrijheid het duurste”, zei hij eens ter toelichting.

Een aanbod van het Metropolitan Museum of Art voor een overzichtstentoonstelling sloeg hij af. Door de aandacht op zichzelf te richten, zou hij niet meer ongemerkt over straat kunnen gaan, zei Cunningham. Dat hij zes jaar geleden wel instemde met de documentaire Bill Cunningham New York wekte verbazing.

Een uitnodiging voor de première sloeg hij af. „Ach jongens, jullie hebben een film gemaakt. Ik ben veel te druk.” Hij kwam wel op het feestje na afloop om foto’s te maken voor zijn rubriek, al liet hij de lezers in het ongewisse waar hij de foto’s had gemaakt. Cunningham heeft altijd gezegd dat hij de documentaire nooit heeft gezien.

Geen opmerkingen: