Foto-Opdracht aan Mezelf Paul Huf Avenue Magazine Februari 1968, see for Paul Huf in action ...
John Szarkowski Succeeds Edward Steichen by Paul Huf
Chroniqueur van NederlandIn februari 2008 verwierf het Rijksmuseum 63 zwart-wit en kleurenfoto’s uit de periode 1941 tot 1985 van Paul Huf (1924-2002), decennialang Nederlands beroemdste fotograaf. Deze verzameling biedt een staalkaart van ‘who is who’ in ons land. Politici, leden van het koninklijk huis, kunstenaars, wetenschappers, acteurs en sporters werden op de gevoelige plaat vastgelegd. Van Boudewijn Büch tot Johan Cruyff, van Koningin Juliana tot Boudewijn de Groot. Naast glamourfoto’s van bekende Nederlanders maakte Huf ook talloze modereportages en grensverleggende reclamecampagnes.
De Amsterdammer Paul Huf, van wie de vader acteur en amateur-fotograaf was en de moeder werkte als chef inkoopster bij Metz Liberty, kwam al vroeg in aanraking met de fotografie. Op 12-jarige leeftijd spaarde hij met zegels van Sunlightzeep zijn eerste camera bij elkaar. Kort daarop werd hij in het fotovak onderwezen door Stephan Storm (pseudoniem voor Stefan Nijhoff), een leerling van Man Ray. De hier opgedane ervaringen bracht hij kort na de Tweede Wereldoorlog in de praktijk in een publiciteitscampagne voor het toneelgezelschap Comedia.
Perskaart Paul Huf, 1960
De kwaliteiten van de fotograaf werden spoedig onderkend en er volgden opdrachten van grote klanten. Het Centraal Brouwerij Kantoor nodigde hem in 1949 uit om de actie ‘Het bier is weer best’ vorm te geven en in hetzelfde jaar ontwierp hij voor de KLM een internationaal kleurkalender. In het midden van de jaren ’50 volgde een grote opdracht van Philips. Hij ontwierp tientallen platenhoezen, die belangrijke verzamelaarsitems werden. In 1957 schakelde bierbrouwer Grolsch Paul Huf in voor de grootschalige campagne ‘Vakmanschap is meesterschap’. De commercials en advertenties, die hij bedacht waren dermate succesvol dat de slogan tot 1986 gehandhaafd bleef.
Wat maakt de stijl van Paul Huf, die naast portretten ook landschappen, naaktstudies en stillevens vervaardigde, zo uniek. Hij zei over zijn portretten: “De mensen die gefotografeerd zijn, kijken recht in de lens maar kijken ‘leeg’. Er wordt niet echt contact gemaakt tussen de gefotografeerde en de kijker.” Huf wordt wel gekarakteriseerd als ‘de beeldhouwer onder de fotografen’. Een vergelijking tussen de imposante keizerbustes uit de Romeinse tijd met de portretten van Paul Huf is op zijn plaats. Huf’s produktiviteit kende geen grenzen. Het Maria Austria Instituut bewaart het grootste gedeelte van zijn artistieke nalatenschap: zo’n 100.000 zwart-wit negatieven.
De vintage prints uit de periode 1955 tot 1975 die Galerie Quintessens voor de tentoonstelling selecteerde, geven een beeld van deze pionier in de beginfase van de professionele fotografie in Nederland. Het merendeel van deze originele, oude afdrukken werd niet eerder getoond. Naast foto’s van doorsnee mensen exposeert Galerie Quintessens het portret van Huf’s beroemde, Amerikaanse collega Edward Steichen en diens opvolger John Szarkowski, de journalistieke foto van dirigent Eduard van Beinum voor ‘zijn’ Concertgebouw en het vroege portret van schrijver Remco Campert.
Daarnaast zijn er foto's te zien van o.a. The Supremes met Pete Felleman, de Vijftigers, Hugo Claus, Sonia Gaskell, Ossip Zadkine, Alfred Heineken, Max Heymans, Willem Sandberg, Lodewijk van Deyssel, koningin Juliana tijdens een modeshow in Utrecht en prins Bernhard tijdens portretopnamen op Paleis Soestdijk. De oudste foto's zijn naast een zelfportret 'met spotlight' uit 1943, een portret van de fotografe Maria Austria (1948), een foto van de schilder Charles Roelofsz (1942) en portretten van de acteurs en actrices Albert Mol (1943), Guus Hermes, Ellen Vogel en Ko van Dijk (alle uit 1945)
Paul Huf zat jarenlang in het bestuur van World Press Photo. Hij was een van de oprichters van het Fotografie Museum (FOAM) in Amsterdam. Huf leeft behalve in zijn foto’s voort in de KLM Paul Huf Award, een onderscheiding voor jong internationaal talent op het gebied van de fotografie. Het Rijksmuseum eerde hem met een speciaal aankoopfonds ten behoeve van de Nederlandse fotografie.
Dick Adelaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten