woensdag 26 september 2007

Vogue Iraq Partyland NRC Steven Meisel make Love not War


Steven Meisel
From Wikipedia, the free encyclopedia

Steven Meisel (born 1954) is an American photographer, who obtained popular acclaim with his work in US and Italian Vogue and his photographs of friend Madonna in the latter's 1992 book Sex designed by Fabien Baron. He is now considered one of the most successful fashion photographers in the industry, shooting regularly for both US and Italian Vogue and lately W (also edited by Condé Nast).

Modeblad Vogue choqueert met ‘Irak Partyland’
Door Corine Vloet Londen, 26 sept.

Een modereportage in het septembernummer van de Italiaanse Vogue van fotograaf Steven Meisel zorgt voor ophef en felle debatten in kranten en op internet.
Onder de titel ‘Make Love Not War’ toont Meisel – geënsceneerde – modefoto’s die in Irak gemaakt lijken te zijn, temidden van Amerikaanse soldaten. „De meest misselijkmakend smakeloze modefoto’s ooit,” schreef de Britse krant The Guardian. Op webfora noemt men de serie „pornografisch” omdat die „een reeds obscene, criminele en tragische situatie” zou „romantiseren”, verkrachting „verheerlijkt” dan wel oorlog „trivialiseert”. Amerikanen met familieleden in het leger zijn verontwaardigd over de afbeelding van de soldaten. Anderen vinden het juist „kunst” en zien er commentaar in: „Het zijn de Amerikanen zelf die de oorlog glamoureus afschilderen. De Amerikaanse media duwen je dat door de strot”, aldus een van de bijdragen.

Meisel, die hoofdzakelijk voor Vogue Italia en de Amerikaanse Vogue werkt, is een van de meest gewilde modefotografen ter wereld. Hij staat bekend om zijn confronterende aanpak – hij fotografeerde bijvoorbeeld Madonna’s boek Sex.

Deze reeks is losjes geïnspireerd op de Amerikaanse legerbases in Irak; zowel de vrouwen als de ‘soldaten’ zijn modellen. We zien een tegenstribbelende vrouw in de modder, in bedwang gehouden door een soldaat. Een naakte vrouw staat wezenloos in een legertent met een lap stof voor haar lichaam, alsof ze net is verkracht. De serie eindigt met een soldaat die een dode vrouw draagt, geflankeerd door de wapperende, besmeurde Stars and Stripes.

Zoals vaker bij modereportages spelen de kleren in ‘Make Love Not War’ een ondergeschikte rol. De kledingstukken zijn nauwelijks te zien. We zien de soldaten en hun ‘prostituees’ roken, drinken, zonnebaden – Irak Partyland. De associaties met geweld en andere uitspattingen liggen er zo dik bovenop dat dit wel haast de bedoeling moet zijn: Meisel wil weerzin opwekken.

Meisel geeft nooit toelichting op zijn werk. Maar hij heeft vaker series met sociaal-kritische parodieën gemaakt, steeds voor Vogue Italia. In een serie uit 2005, met de titel ‘Makeover Madness’, nam hij de plastische chirurgie op de hak. Hetzelfde jaar fotografeerde hij ‘gewone’ modellen als celebrities in paparazzo-stijl. Zijn meest controversiële mode-shoot tot dusver was ‘State of Emergency’ uit 2006: politieagenten met wapenstokken en honden die meisjes fouilleren, ondervragingsscènes, een vrouw op haar knieën met de armen achter haar hoofd, scanners en het doorzoeken van bagage op een vliegveld.

Meisel maakte de indruk inspiratie te hebben gezocht bij de groeiende veiligheidsmaatregelen in de Verenigde Staten, en door de beelden uit de Abu Ghraibgevangenis. Ook ‘State of Emergency’ stond destijds in het septembernummer van Vogue Italia.

Opvallend zijn de overeenkomsten tussen Meisels modereportage en een tv-advertentiecampagne van het Amerikaanse leger, ‘Army Strong’. Meisel lijkt diep sarcastisch, kritisch commentaar te willen leveren, en maakt daarvoor gebruik van het medium dat hij beheerst – de modefotografie.

NRC 26 september 2007




Geen opmerkingen: