Off the Record - Municipal Art Acquisitions 2009: Photography
Art Amsterdam, Amsterdam RAI 13 – 17 May 2009
In 2009, the annual Municipal Art Acquisitions exhibition is to be held on location at the RAI during Art Amsterdam. It will be devoted to photography. Guest curator is photographer and publicist Hans Aarsman. He will devise a theme for the show and a call will go out for artists to submit entries relevant to it. The works to be acquired will be selected by the Stedelijk Museum during the art fair. Read more ...
De jaarlijkse presentatie van de Gemeentelijke Kunstaankopen is in 2009 op locatie te zien, tijdens de Art Amsterdam. Voor deze editie, gewijd aan fotografie, ontwikkelde gastcurator Hans Aarsman een thema, waarna kunstenaars werden opgeroepen werk in te zenden. Voor Off the Record nodigde Aarsman kunstenaars uit werk in te zenden dat gemaakt is vanuit de behoefte om iets vast te leggen, zonder direct een artistiek doel voor ogen, waarbij de begrippen toeval en ontdekking centraal staan.Lees verder over het thema>>
Van de volgende 33 kunstenaars/fotografen is werk geselecteerd: Theo Baart, Elly Baltus, Melanie Bonajo, Appie Bood, Hans Bouman, M.L. Busser, Maze de Boer, Rineke Dijkstra, Constant Dullaart, Martijn Engelbregt, Erik Fens, Maria Heijdendael, Maarten Heijkamp, Peter Hermanides, Frank Kouws, Frank Mandersloot, Paulien Oltheten, Jannie Regnerus, Don Sars, Frank Schallmaier, Diana Scherer, Marike Schuurman, Monique Scuric, Tanja Smit, Claudia Sola, Jan-Dirk van der Burg, Steve van den Bosch, Ad van Denderen, Ria van Dijk, Anne van de Pals, Kaj van Ek, Stefan van Weele, Roy Villevoye.
Onbezoldigd vuilnisman
in beeld artikel Zaterdag 09-05-2009 Sectie: Overig Pagina: M24
Waarom Op de kunstbeurs Art Amsterdam, die woensdag 13 mei begint, hangt de door gastcurator Hans Aarsman samengestelde tentoonstelling Off the record. Aarsman koos uit de inzendingen voor de Gemeentelijke kunstaankopen 2009, waarvoor hij het thema bepaalde: fotos gemaakt zonder artistieke bedoelingen. Directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk Museum zal uit de tentoonstelling de fotos voor de gemeenteaankopen kiezen.
Wat Vuil dat bewoners van flatgebouw Florijn in de Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost vanaf hun balkon gooiden op het dakterras van fotograaf Theo Baart. Hij woonde in 2004 in een van de atelierwoningen op de begane grond van het zeven etages tellende flatgebouw. Baart: Elders in de Bijlmer zijn de galerijflats vervangen door laagbouw. Dat pakte heel goed uit. Maar bij Florijn is na tien jaar van geslaagde stadsvernieuwing een klassieke fout gemaakt. Bewoners die niet in een galerijflat pasten zijn opnieuw ondergebracht in een voor veel geld gerenoveerde flat. Maar met zon renovatie los je oude problemen niet op. Vanaf dag één kieperden velen het huisvuil gewoon over de rand van het balkon. Etensresten, gebruikte condooms, luiers, televisies, van alles heb ik moeten opruimen. De verantwoordelijke bestuurders reageerden niet op klachten en keken de andere kant op. Ik werd zo pissig van dat cynisme, dat ik elke dag de troep om mijn dakterras fotografeerde. Het was mijn bedoeling die fotos als kerstgeschenk aan de woningbouwcorporatie aan te bieden. Maar na veertien maanden ben ik verhuisd. Ik was het zat om tegen betaling van 1.130 euro huur per maand vrijwillige vuilnisman te zijn.
Info: Tentoonstelling Off the record is te zien bij Art Amsterdam, 13 tot 17 mei, Amsterdam RAI, Parkhal 9. Zie voor openingstijden www.artamsterdam.nl Trefwoord: Afval; FotografieGeografie: AmsterdamPersoon: Theo Baart
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.
Stedelijk Museum koopt foto’s (15 mei 2009)
Het Stedelijk Museum heeft werk van elf fotografen aangekocht.
Gastcurator Hans Aarsman en zijn mede-juryleden kozen uit 470 inzendingen het werk van 33 mensen. Het museum heeft besloten eenderde aan te kopen.
Alle foto’s zijn over tafel gegaan na een oproep van Aarsman om foto’s in te zenden die zijn gemaakt om iets vast te leggen zonder dat het direct een artistiek doel diende.
Museumdirecteur Gijs van Tuyl maakte vrijdag de aankopen bekend:
Theo Baart: stadslandschappen vuilnis. Het begon met een televisietoestel. Van boven kwam het naar beneden zeilen en viel in stukken op de tegels. Presentje van de bovenburen. Toen de resten met de vuilnis waren meegegaan, bedacht Theo Baart (Amsterdam, 1957): van alles wat nog meer naar beneden komt, neem ik een foto. Hij woont inmiddels niet meer in de Bijlmermeer.
Ad van Denderen: affiches Palestijnen. Toen het begon op te vallen dat Palestijnse vrouwen spontaan gingen krijsen als ze een fotograaf zagen, stopte Ad van Denderen (Zeist, 1943) zijn camera in zijn tas en liet hem daar. Om hem er pas weer uit te halen toen hij posters van zelfmoordmartelaren zag die in Palestijnse kampen op de muren werden geplakt.
Rineke Dijkstra: Chinees koor. Wie dacht dat kinderen in China gedisciplineerd waren, heeft dit koortje nog niet gezien. Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) zocht in Xiamen naar modellen voor haar foto’s en viel op een lagere school middenin een generale repetitie. Ze had alleen een digitaal cameraatje bij zich.
Ria van Dijk: polaroids schiettent kermis. Zelf heeft ze geen camera, maar ze weet zat camera’s te vinden. En de ontspanknop weet ze ook; alsof het een mechanische afstandsbediening is, haalt ze de trekker over. Ria van Dijk (Tilburg, 1920) fotografeert vanaf haar 20ste op de kermis. (Zie foto.) De afgelopen tijd was er even de klad ingekomen, maar sinds haar staaroperatie schiet ze weer raak.
Erik Fens: spiegelingen in auto’s. Met zoveel auto’s om je heen kun je maar beter vrede met ze sluiten. Erik Fens (Amsterdam, 1949) ziet dat auto’s onder bepaalde condities zelfs een zekere schoonheid kunnen bezitten. Maar hij woont dan ook boven een bijzondere parkeerplek.
Peter Hermanides: twee oude dames. In de taakomschrijving van een thuiszorgwerker staan voornamelijk handelingen - weinig over menselijk contact. De ouderen die Peter Hermanides (Amsterdam,1966) bezoekt, zetten wel eens iets te eten voor hem op tafel. En dan praten ze. En soms wordt er een foto genomen.
Frank Kouws: dankfoto’s overleving. Iedereen die een auto-ongeluk overleefd heeft, kent de onbedwingbare neiging om iemand te bedanken. Maar wie? In Italië vond Frank Kouws (Groesbeek, 1969) een kapel waarin mensen lijstjes aan de muur hebben gehangen. Bij de foto’s van het wrak waaruit ze levend zijn gekropen, hebben ze woorden van dank geschreven, meestal gericht aan Maria.
Paulien Oltheten: filmpje hond. Waarom zet die hond niet meteen zijn tanden erin?, vraag je je af als je de bal ziet liggen. Omdat de bal wordt weggeschopt voor hij erbij is. Dan moet hij zich eerst omdraaien voor hij er achteraan kan. En dat kost tijd. Paulien Otlheten (Nijmegen, 1982) onderzoekt houdingen die levende wezens aannemen.
Anne van de Pals: serie boerderij. Ze woont allang niet meer op de ouderlijke boerderij. De vader en de broer van Anne van de Pals (Erp, 1960) nog wel. De honden ook. Na het overlijden van moeder is de band tussen de mannen en de honden inniger geworden.
Claudia Sola: diaserie/filmprojectie. Het is een ongeschreven wet: je kijkt niet in iemands dagboeken. Thuis bij Claudia Sola (Zeist, 1974) deden ze het wel. Onwelgevallige passages werden eruit gescheurd, ze moest ze opnieuw schrijven. Daarom begon ze te fotograferen en te verzamelen, souvenirs in de letterlijke zin van het woord.
Don Sars: familiefoto’s. Don Sars heeft een oudere broer, Dave. Hun vader hield van beide kinderen een fotoboek bij. Alle foto’s die van ze gemaakt werden, gingen in tweeën. Om achteraf geen scheve ogen te krijgen. Er zit een foto bij van Don Sars (Eindhoven, 1975) met op de achtergrond zijn broer Dave, beteuterd wachtend tot hij op de foto mag.
De geselecteerde inzendingen voor Off the Record zijn tot en met zondag 17 mei te zien op de kunstbeurs Art Amsterdam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten