zaterdag 10 november 2007

Rolling Stones Den Haag Kurhaus 8 Augustus 1964 Photography

Toen de Stones op 8 Augustus 1964 Nederland aandeden was dat hun allereerste Europese concert buiten Engeland. Een paar maanden daarvoor was de band een etmaal in Zwitserland geweest om een opname te maken voor het populaire Engelse tv-programma 'Top of the Pops", samen met diverse andere artiesten. Het optreden in Den Haag was feitelijk hun eerste echte buitenlandse concert.

Hier onder ziet u een aantal foto's van de Stones op 8 Augustus in Nederland, de ontvangst en persconferentie op Schiphol, de repetitie in het Kurhaus en wat opnamen in Den Haag, net voor het optreden.

Artikel in de Telegraaf, een paar dagen eerder

De originele poster met toegangsprijzen : fl 3,50, fl 6,00 en fl 7,50

Aankomst Mick jagger ( links vooraan midden ) Foto Rob BosboomMeteen al een interview op de vliegtuigtrap terwijl de bandleden elk een fles Bols jenever in ontvangst nemen ( foto Rob Bosboom )


Foto Rob Bosboom

Fotograaf onbekend


Keith en Mick bij de Persconferentie ( foto Nico van der Stam )


Persconferentie o.l.v. Herman Stok ( Top of Flop / Tijd voor Teenagers ) ( Foto Rob Bosboom )

Brian Jones, Bill Wyman en.. een nog jonge Wibo van der Linde tijdens het Schiphol interview ( foto Nico van der Stam)


Charlie Watts en Brian Jones bekijken het blad "Hitwezen" samen met Decca A&R man Anton p (midden ) (Foto Rob Bosboom)

Brian Jones signeert op straat in den Haag ( foto Rob Bosboom )


Mick Jagger tijdens de repetitie in het Kurhaus 's middags ( foto Rob Bosboom)


Stones na de repetitie in de garderobe van het Kurhaus ( foto Rob Bosboom )

V.l.n.r.: Mick Jagger, Willem van Kooten ( Joost den Draaijer) en Bill Wyman bekijken Willem's Muziekblad Hitwezen ( Fotograaf onbekend )


Later die middag in Hotel Terminus. De Stones signeren singles die 's avonds zullen worden verkocht. (Foto Rob Bosboom )

Nico van der Stam (Rotterdam 1925 - Amsterdam 2000) Nico van der Stam was autodidact en allround fotograaf. Hij fotografeerde voor journalistiek, mode, reclame en maakte foto's voor reisverhalen. Onder zijn foto's zijn vele portretten van bekende Nederlanders, musici, cabaretiers en acteurs. Naar eigen zeggen werkte hij op intuïtie en "belichtte met z'n ogen". Na de dood van Nico van der Stam in 2000 is zijn complete archief overgebracht naar het Maria Austria Instituut te Amsterdam (MAI). Totaal gaat het om ruim 300.000 negatieven. Popfoto's zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Deze verschenen in popbladen als Muziek Expres, Twen en Hitweek. Ook fotografeerde Van der Stam voor platenhoezen en werd hij bekend met zijn foto's voor de populaire Rijam schoolagenda. In de jaren zestig bestond de popfotografie nog niet als apart genre. Nico van der Stam heeft door zijn werk bijgedragen aan de ontwikkeling van de popfotografie en is de geschiedenis ingegaan als "pionier van de popfotografie".

2 opmerkingen:

MobyDirk zei

Hele fraaie en unieke foto's. Nooit gezien. Ik heb wel een pagina over het onderwerp:
http://members.chello.nl/d.vos35/stones.htm

Bij een volgende update zal ik deze blog zeker vermelden.

J zei

Een deel van het interview is terug te vinden in de documentaire "Crossfire Hurrican" uit 2013.