zaterdag 10 november 2007

Dorine van der Klei Kinderen in de Jordaan PhotographyTot Dorine van der Klei besefte dat ze nog liever zangeres wilde worden (en daar grote successen mee behaalde, eerst met zus Gerrie als het theaterduo De Sissies, later met opmerkelijke muzikale solo's als Berlijn-Broadway, over de zangeres Lotte Lenya), werkte zij als fotojournaliste voor o.a. Vrij Nederland, Het Parool, Het Vrije Volk en het Algemeen Dagblad.

Zij maakte reportages, in tekst en beeld, over gebeurtenissen in binnen- en buitenland -van het vastleggen van een aardbeving in Mexico tot het volgen van de kunststroming Fluxus. Later fotografeerde zij ook voor de manifestatie Amsterdam-Berlijn. Een serie van honderd foto's over de Fluxus-beweging werd aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, en daar met veel succes getoond.

Helemaal in de begintijd van haar carrière als fotograaf, rond 1960, maakte zij de serie Kinderen in de Jordaan. Eerst nu, meer dan veertig jaar later, verschijnen deze foto's in boekvorm - een uniek tijdsdocument over een bijzondere Amsterdamse buurt, met ontroerende hoofdpersonen: op straat spelende Amsterdamse kinderen, geboren in de jaren vijftig.

Geluid ontbreekt, maar je hoort ze als het ware praten; zo trefzeker en meesterlijk zijn deze foto's. Dorine van der Klei, een dubbeltalent, die nu gelukkig haar fotoarchief heeft geopend.

Dolf Toussaint de Jordaan 14 juni 2005

see for more Jordaan : Collectie Chris de Ruig with thanks to Jordaanweb, kunst & cultuur in de Jordaan...

Geen opmerkingen: