woensdag 5 april 2017

Views & Reviews Report #9 Amsterdam Magazine Theo Niekus Street Photography

Report #9 Theo Niekus
www.theoniekus.nl

Theo Niekus, one of Holland’s great street photographers and author of “Damrak” and “Passengers” began publishing “Report” in 2009. This magazine format monograph is a vibrant collection of street photographs. The images are printed full page without text. Each issue individually continues the series of Theo Niekus’ street photography, a life’s work. Report was originally inspired by Reportage magazine by Menno van der Koppel and Colin Jacobson, and Daido Moriyama’s equally tireless street photography photozine “Record”. Each issue is printed on a small print run of just 500 copies, each stamped on the back cover with its individual copy number.
Tip Van Jip /// Theo Niekus
28 januari 2015

Jip van Steenis –

De volgende fotograaf wil ik echt dolgraag met antropologen delen: Theo Niekus. Ever heard of?


Theo Niekus is een straatfotograaf. Wat wil dat zeggen? Dat hij heel veel op de straat te vinden is en van al dat hij passeert en heel veel foto’s maakt. Theo Niekus neemt snapshots van momenten die anders zouden voorbij gaan in een “Ha!”, “Bah!”, “Oh!”, “Huh?!”, “Cool!” of “Like!”… nu ze gefotografeerd zijn is het mogelijk om er langer bij stil te staan dan enkel het vlugge moment dat het menselijk zicht kan vatten.

Voornamelijk mensen staan centraal in zijn kaders. Voor mij zijn deze foto’s daarom een vorm van “Hogere Antropologie” (of zoiets dergelijks). Ik wil echt niet snobby klinken met dit keurmerk dat ik aan de foto’s hecht. Ik vind het gewoon zo verfrissend om eens mensen te zien zonder daar dan gelijk weer zo’n analytisch verhaal bij te horen. Theo Niekus zijn werk is no-nonsense. Soms is er niets anders nodig dan een afbeelding van mensen om het van antropologische waarde te laten zijn.

De bovenstaande foto’s zijn een selectie van een verzameling die Theo Niekus bundelt onder de naam “report”. Deze van om en rond de Damrak komen uit zijn “report #2”, uitgegeven in 2010. In de volgende link vind je een interview met hem hierover:

Geen opmerkingen: