zondag 23 maart 2014

Coming soon Amsterdam! Old Photographs 1947-1970 Design Anthon Beeke Collectief Ed van der Elsken Photography


Amsterdam! (ENG)

Old Photographs 1947-1970
Ed van der Elsken

'My Amsterdam. My Amsterdammers.' That's what Ed van der Elsken wanted to capture, preferably in close shots. 'People from decent neighborhoods: Nieuwmarkt, the Jewish quarter, De Pijp, Kattenburg. People who never make it over to Apollolaan or to the ritzy Goudkust... well maybe as a milkman, or as a burglar.'

Ed van der Elsken liked commotion, action. He photographed demonstrations, markets, fairs, traffic. But also workmen, rebellious young people and beautiful girls. And the 'mean, boorish cops' who often took drastic measures during riots. The photographs taken in 'his city' between 1947 and 1970 were compiled in the book Amsterdam!, the first edition of which was published in 1979. His innovative style has made this book a classic. Now it is being republished. New scans of all the original negatives have been made for this, and the resulting photographs are more beautiful than ever.

Ed van der Elsken (1925-1990) was a photographer and filmmaker who managed to find huge delight in ordinary people and scenes. His photographs instantly convey what life, to him, was about: courage, individualism and freedom. He published more than twenty books of photographs, including Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés (Love on the Left Bank) (1956), Eye Love You (1977) and Parijs! Foto's 1950-1954 (Paris! Photographs 1950-1954) (1981). 

The book will be ready at the end of May 2014. Order your copy in advance.

240 pages
29 x 30 cm
260 photographs
design Anthon Beeke Collectief
English edition of the famous photo book Amsterdam! by Ed van der Elsken
Published in cooperation with Top Notch and Lecturis


Amsterdam! Ed van der Elsken (Vanaf 6 juni)

Mijn Amsterdammers. Vaak gabbertjes, waar je „Ha die ome Sjaak” tegen zegt, of „Tante Nel!”, of „Hee, ouwe ruigpoot”, of „Dag moppie”. Ed van der Elsken in zijn fotoboek Amsterdam! Oude foto’s 1947-1970

Tentoonstelling

Van 6 juni t/m 14 september is de tentoon stelling Amster dam! Ed van der Elsken, oude foto’s 1947-1970 te zien in het Stads archief Amster dam.


Het Stads archief Amsterdam presenteert Amsterdam! Ed van der Elsken, oude foto’s 1947-1970, naar aanleiding van de herdruk van het gelijknamige fotoboek. De expositie van vintage prints in combinatie met niet eerder getoonde beelden geeft een nieuwe kijk op Ed van der Elskens bijzondere beeldverhaal van Amsterdam in de jaren ’50 en ’60. Velen hebben de beroemde foto van het meisje met het suikerspinkapsel op de Nieuwmarktkermis of de opgeschoten nozems van de Nieuwendijk op hun netvlies staan. Minder bekend zijn echter de andere foto’s uit het boek, van bijvoorbeeld de vervallen Jodenbuurt.

Met het beeldverhaal dat grafisch ontwerper Anthon Beeke en fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990) in 1979 samenstelden, lieten zij een heel eigen en nieuw geluid horen. Op de tentoonstelling zal het voor de bezoeker zijn alsof hij door het boek loopt.


Broodjeszaak op de Jodenbreestraat, Amsterdam, ca. 1965. ©Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery

Boek

Eind mei wordt het fotoboek Amsterdam! Ed van der Elsken opnieuw uitgegeven door Top Notch in samenwerking met Lecturis en Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Top Notch is in 1995 opgericht, het platenlabel is marktleider in de Nederlandse hiphop. Ook verschijnen er regelmatig films en boeken bij het label.


Ruim 300 negatieven zijn door het Nederlands Fotomuseum opnieuw ingescand en bewerkt voor de unieke heruitgave van het boek. De opmaak van het boek is in handen van het Anthon Beeke collectief, geheel in lijn met de originele opmaak. Amsterdam! verschijnt zowel met de originele Nederlandse onderschriften als in een Engelstalige uitgave.

Schutting

Half maart gaat de Amsterdam!-campagne van start met een metershoge bouwwand op de Nieuwendijk (ter hoogte van nummer 196), de oudste winkelstraat van Amsterdam en een werkplek voor Ed van der Elsken. Elf foto’s uit het boek zullen gedurende de werkzaamheden deze wand sieren. Vanaf dat moment is de intekening voor Amsterdam! Ed van der Elsken begonnen.
De straat op! Drie Amsterdamse straatfotografen

Van 6 juni t/m 21 september is De straat op! Drie Amsterdamse straatfotografen te zien in de centrale hal van het Stadsarchief, met recent werk van Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus.


De natuurlijke habitat van de straatfotograaf is de grote stad. Hij of zij zoekt plekken waar de interactie tussen mensen maximaal is, waar inwoners, middenstanders, dienstverleners, bezoekers, reizigers en toeristen zich mengen en het straatbeeld bepalen. Vooral in het centrum van de grote stad leven mensen met verschillende sociale achtergronden dicht op elkaar en komen elkaar dagelijks tegen op straat. In Amsterdam ligt het werkterrein van de straatfotograaf rondom het oude centrum. Dat gold voor Ed van der Elsken en dat geldt voor Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus.

Wie staan er op deze foto’s?

Wij zijn op zoek naar mensen die op foto’s staan van Ed van der Elsken, uit het boek Amsterdam!. Herkent u zich of herkent u iemand in één van de onderstaande foto’s? Of kunt u iets vertellen over de plek waar de foto is gemaakt? Wij zijn ontzettend benieuwd naar de verhalen achter deze foto’s. De informatie willen we graag gebruiken bij de voorbereiding van de tentoonstelling die 6 juni opent. Stuur uw informatie voor 30 april naar: edvanderelsken@stadsarchief.amsterdam.nl


Drie jongetjes op de Snoekjesgracht. Amsterdam, 1961 ©Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery


Groenburgwal, Amsterdam, 1956 ©Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery
'In die tijd begonnen Surinamers en zwarte Amerikaanse militaire verlofgangers de Cotton Club, een jazzclub, op de Nieuwmarkt te bezoeken.' Uit: Once Upon A Time (Amsterdam, Uitgeverij Fragment, 1991).


Kermis op de Nieuwmarkt, meisje met suikerspinkapsel. Amsterdam, 1956. ©Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery
‘Ik had een Leica met een hele lichtsterke lens: 1.1, waarmee je bij weinig licht toch een perfect gedekt negatief kreeg en een mooie onscherpte op de achtergrond.’ Uit: Once Upon A Time


De Bouwvakrellen in de zomer van 1966. Damrak, Amsterdam, 1966. ©Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink Gallery
Bouwvakrellen 14 juni 1966, Amsterdam. Bouwvakkers, woest geworden door een verkeerd begrepen incident, bezetten de binnenstad, belegeren het gebouw van het dagblad De Telegraaf op de Nieuwezijds. De rel rolt door de stad en de Amsterdamse jeugd werpt een steentje mee. Uit: Jong Nederland “Adorabele rotzakken” 1947-1987.


Waterlooplein nr. 100-102, Amsterdam, 1962. © Ed van der Elsken/Nederlands Fotomuseum, courtesy Annet Gelink GalleryGeen opmerkingen: