dinsdag 7 augustus 2012

Transitions-Rochester 2010-2012 Theo Baart Cary Markerink Andrea Stultiens Photography


Transitions is an international collaboration looking at the changing city of Rochester, NY (USA), a former company town dealing with urban sprawl, new concepts of city planning, high unemployment rates and poverty. How does a city deal with transition? Urban development in America is often seen as exemplary for coming developments in Europe.
Transitions (so far) includes the work of Theo Baart (NL), Jason Bernagozzi (USA), FUA Krew (USA), Gregory Halpern (USA), Cary Markerink (NL), Juliana Muniz (USA) Oscar Palacio (CO), Andrea Stultiens (NL) and Dan Varenka (USA). The project is a collaboration between Visual Studies Workshop and FOTODOK. Partners in the project are the George Eastman House International Museum of Photography and Film and the Rochester Contemporary Art Center.

From “No Destiny” by Gregory Halpern

From “Inner Loop” by Cary Markerink
Transitions
2010-2012

Transitions is een internationale samenwerking waarin gekeken wordt naar stedelijke veranderingen in KODAK-stad Rochester, NY (USA). Rochester is een voormalige industriestad die te maken heeft met nieuwe concepten van stadsplanning, urban sprawl, hoge werkeloosheid en armoede. Hoe gaat een stad om met transitie? Stedelijke ontwikkeling in Amerika is vaak exemplarisch voor toekomstige ontwikkelingen in Europa. In het project Transitions houden we ons bezig met wat we kunnen leren van Rochester. De deelnemende fotografen en kunstenaars zijn:
Theo Baart (NL), Jason Bernagozzi (USA), FUA Krew(USA), Gregory Halpern (USA), Cary Markerink (NL), Juliana Muniz (USA), Oscar Palacio (CO), Andrea Stultiens (NL) en Dan Varenka (USA).© Andrea Stultiens


KODAK was sinds het begin van de 19e eeuw de grootse werkgever van Rochester en omgeving. Hoewel KODAK aan de basis stond van de digitale fotorevolutie, heeft de directie gedacht dat de ontwikkeling van tijdelijke aard zou zijn en daardoor verkeerd gegokt. Als gevolg hiervan kromp het bedrijf van 65.000 werknemers naar 2.500 werknemers. Een forse klap voor de werkgelegenheid en het culturele leven in de stad, met alle problemen van dien. Rochester is een middelgrote stad in Amerika die door de teloorgang van KODAK en de huidige economische, genoodzaakt is zichzelf opnieuw uit te vinden om verval en leegloop te voorkomen.


© Cary Markerink


Niet alleen Amerika, ook Nederland heeft te maken met soortgelijke problematiek, denk aan krimpgebieden in de regio Limburg en Groningen of aan de herijking (post-Philips) van de stad Eindhoven. In Nederland is de overheidsbemoeienis groter dan in Amerika, en lijken de problemen zich niet in één gebied te concentreren. Met Transitions kijken we hoe in beide landen betrokkenen – voormalig werknemers, lokale en nationale overheden etc. – omgaan met dezelfde thema’s. De drijfveer voor Transition is dat we van elkaars situatie kunnen leren en daardoor misschien erger kunnen voorkomen. Het project is gericht op uitwisseling tussen Nederland en Amerika, maar er zijn gesprekken om het project uit te breiden met andere landen in Europa.© Theo Baart


Presentatie
Het project heeft zijn aftrap in Amerika. Verschillende instituten in Rochester presenteren van 5 augustus t/m 13 november de projecten van de deelnemende kunstenaars en verschillende evenementen, zoals lezingen en debat. In 2012 komt Transitions naar Nederland en wordt uitgebreid met projecten over Nederland. Ook wordt er nagedacht over een vervolg in andere Europese landen.

- 5 augustus t/m 25 september presenteert Rochester Contemporary Art Center (ROCA) de tentoonstellingState of the City, in the Loop, met o.a het project Inner Loop van Cary Markerink (NL) 

- 2 september t/m 13 november presenteert Visual Studies Workshop Transitions-Rochester met werk van alle deelnemende kunstenaars.

- 6 oktober t/m 6 november presenteert het George Eastman House , international institute for photography and film Transitions-Rochester met werk van Theo Baart (NL), Gregory Halpern (USA), Cary Markerink (NL), Oscar Palacio (USA) en Andrea Stultiens (NL) Publicatie
Bij Transitions verschijnt een bundeling van alle projecten in de vorm van zes cahiers, die zijn vormgegeven door het Nederlandse ontwerpburo Kummer en Herrman. K&H hebben zich laten inspireren door de welbekende en doeltreffende vormgeving die KODAK jarenlang voerde voor al zijn producten. En ook het opvallende KODAK geel komt terug. De zes bijzondere boekjes zijn binnenkort te bestellen in FOTODOKs webshop.  Volg de ontwikkelingen via de website en Nieuwsbrief.
Voor meer informatie email FOTODOK

Geen opmerkingen: