donderdag 30 juni 2011

the DJ Rules Sensation Dance Event Ocean of White Otto Snoek Photography

Amsterdam
Photography by Otto Snoek ..

Sensation is an indoor dance-event which originated in the Netherlands and organized byID&T. The original event, which ran exclusively in the Amsterdam ArenA for a period of five years until 2005, is now located throughout PolandSpainAustriaChileGermany,BelgiumHungaryCzech RepublicLatviaRussiaDenmarkLithuaniaPortugalSerbia [1]BrazilNorwayUkraine (starting 2011)[2] and United Kingdom (starting 2011).
Sensation - De DJ regeert

Dresscode: wit. Omvang: enorm. In heel Europa beleven mensen gezamenlijk hun ‘put your hands up moments’ op dance event Sensation.

Langs de provinciale weg naar Hasselt, 'hoofdstad van de smaak', lopen honderden witte schimmen. Vanaf tientallen parkeerplaatsen en bushaltes stromen ze toe. In de Ethias Arena zullen ze tussen twintigduizend evenzo witte schimmen 'het leven vieren', zoals de organisatie hun beloofd heeft: met house. We zijn op pad met fotograaf Otto Snoek.

Denk de onderschriften bij de foto's op deze pagina's weg, bezie de serie en stel uzelf de vraag: waar zijn we? In Europa, juist, maar is dit vijf keer Hasselt? Wie goed kijkt, ontwaart het cyrillisch schrift op de plastic zak van de dames van de schoonmaak (Sint-Petersburg) of herkent zijn eigen Amsterdamse kantoortoren. Ook Praag en Boedapest zijn van de partij. In deze vijf steden bezocht Snoek Sensation, het van oorsprong Nederlandse dance event met de strikt witte dresscode, en hij verwonderde zich: bestaat er zoiets als een Europese identiteit?

Het antwoord laat hij aan u, zoals hij dat nu eenmaal graag doet. Eerder, in de jaren negentig, legde hij in straatportretten genadeloos vast hoe in zijn eigen stad, Rotterdam, de culturen op elkaar botsten. Hoe de commercie oprukte en het populisme er steeds meer terrein won. De afgelopen jaren breidde hij zijn werkveld uit naar Europa, waar hij dezelfde tendensen bespeurt. Snoek trekt door de lidstaten op zoek naar momenten van saamhorigheid, of iets wat daarop lijkt. Markten, drukke winkelstraten, nationale feestdagen, voetbalkampioenschappen of de tot een internationaal fenomeen uitgegroeide Miljonairs Fair: overal duikt zijn rijzige gestalte in de menigte op. Met de camera losjes in de hand - hij drukt af voor de argeloze voorbijganger er erg in heeft. Snoek is gefascineerd door de massa, zegt hij. En door de zoekende mens.

In zijn eigen queeste naar gezamenlijkheid stuitte Snoek ook op Sensation: het dancefeest tourt sinds 2005 door Europa en is inmiddels ook ver daarbuiten een fenomeen. Dit jaar zijn er edities in tientallen wereldsteden, van Sao Paulo tot Kiev, van Belgrado tot Santiago. Niet slecht voor wat begon als een eenmalig event in de Amsterdam ArenA in 2000.Handige jongens

Het verhaal achter organisator ID&T is vaak verteld: drie handige jongens uit Landsmeer stampten in de jaren negentig steeds groter wordende feesten uit de grond. Na Thunderdome en Mystery Land kregen ze met de eerste editie van Sensation het Amsterdamse voetbalstadion bijna vol. Pas in het tweede jaar kwam iedereen in het wit: een eerbetoon aan de broer van een van de drie ID&T mannen, die een paar maanden na het eerste Sensation-succes met zijn Porsche tegen een boom was gereden.

Midden jaren nul ging het slecht met ID&T. Na een opeenstapeling van mislukte nevenactiviteiten (een restaurant, een nachtclub, een strandtent en een radiostation) is alle hoop nu weer gericht op de dancescene. Deze zomer, op zaterdag 2 juli, is de Amsterdam ArenA voor de elfde keer het decor voor Sensation, en het begin van alweer een wereldtour. Kaartjes - regular bijna tachtig euro, deluxe honderdvijfenzeventig euro - zijn volgens de website al weken uitverkocht.
- De aantrekkingskracht van Sensation is voor de fotograaf een mysterie
De aantrekkingskracht van Sensation is voor Snoek na al die bezoeken nog altijd een mysterie. 'Als mensen naar een discotheek gaan, vertikken ze het om hetzelfde aan te trekken, hier niet. Maar waar dat groepsgevoel in deze tijd van verregaand individualisme vandaan komt? Als een kudde witte schapen worden ze verleid, door de DJ en zijn naald, hij is de dictator van de avond. Ze vinden hier blijkbaar iets, ergens wordt hun verwachting ingelost: de meesten komen het volgend jaar terug om er met net zoveel plezier weer in te tuinen. Er wordt aan ze verdiend, maar ze weten wat ze krijgen, en daar zijn ze kennelijk blij mee.'

De organisatie van Sensation is niet onverdeeld enthousiast over zijn foto's, zegt Otto Snoek. 'Ze snappen mijn keuzes niet. Zij willen de lichtspektakels zien, die duizenden handjes in de lucht.' Maar daar is het Snoek niet om te doen. 'Dat housen op zich is uniform. Ik ga wel eens kijken, maar liever blijf ik er net buiten. Ik ben op zoek naar onbewaakte momenten. In gangen, hallen en op trappen, daar gebeurt het voor mij.'
Kleumende danseressen

En dus begeven we ons in het kielzog van Snoek door de catacomben van de Hasseltse Ethias Arena. Bij de artiesteningang hangen kleumende danseressen in bikinitop rondom een warmtepaal. In de entreehal druppelt intussen de menigte binnen. Een kakelbonte verzameling van mensen, leeftijden en stijlen, maar allen in het wit. Timide tienermeisjes staan bij de merchandise naast vrouwen van middelbare leeftijd in hotpants van acryl. Mannen in linnen pakken verdringen zich met bonkige types in blote bast om een hagelwitte sponsor-Ferrari. Win yourself a weekend of ultimate luxury, schreeuwt het billboard ernaast.

Even verderop wandelt de Europese gedachte voorbij. Hij komt uit Polen, werkt in Nederland en met zijn T-shirt getuigt hij van zijn liefde voor Italië, het land waar hij studeerde. Het hele jaar kijkt hij naar Sensation uit, vertelt hij, dit is zijn negende. 'Je moet hier gewoon geweest zijn.' Dan wordt praten onmogelijk, omdat in de grote zaal het vuurwerk van kwart over elf losbarst. Want Sensation is uitbundig feesten, maar wel volgens het boekje. Het programma voorziet elk uur in een 'put your hands up moment', een 'glitter moment' en een 'huge sit down moment'. Voor wie de smaak dan nog niet te pakken heeft, worden om vijf over half twaalf glow in the dark-handschoenen uitgedeeld.

Op het vip-deck staan de BV's en de WC's: de Bekende Vlamingen en de Wallons Connus. Vanaf een verhoging kijken ze neer op de deinende massa. Een clubje dertigers danst rond een lichtgevende bloempot met flessen Moët & Chandon. Richard, zeg maar Rits, heeft 'een klein xtc-pilletje' geslikt. 'Je moet een beetje vals spelen, hè.' Beneden, op de dansvloer, staan Annelies en Sara met een colaatje aan de zijkant. Ze vinden het een geweldig feest, maar volgend jaar willen ze ook op het vip-deck. 'Hier staan ze op je voeten, en je ziet niks door die ballonnen.'Boedapest / Hasselt

Sint Petersburg

Praag

Praag, foto: Otto Snoek


Sint Petersburg, foto: Otto Snoek


Sint Petersburg, foto: Otto Snoek


Amsterdam, foto: Otto Snoek

1 opmerking:

Unknown zei

They're held at different times, different days and different years.

internet marketing