donderdag 25 april 2019

Hans Aarsman Nederlands Fotomuseum Aarsman's Amsterdam Hollandse taferelen


Hans Aarsman - Hollandse Taferelen - Amsterdam, Fragment Uitgeverij, 1989 - eerste druk - ongepag. (98pp.) - gebonden in linnen band met stofomslag - 20,3 x 26cm - conditie: fraai, zeer, zeer minimale gebruikssporen, die zich beperken tot de stofomslag - oplage 2000 exemplaren.

Referentie:
Parr & Badger - The Photobook: A History Volume II - Pag. 69
Frits Gierstberg; Rik Suermondt - Het Nederlandse fotoboek - pag. 28 - "Betekenis en impact van 'Hollandse Taferelen' voor de Nederlandse fotografie van de jaren 90 kunnen nauwelijks worden overschat"

Van maart 88 tot februari 89 trok de fotograaf-auteur met een kampeerbus en een grote technische camera. Hij maakte foto's van landschappen, dorpen, soms treffende gebeurtenissen zoals de tewaterlating van een schip, een kleine kettingbotsing, een folkloristische optocht. Hij streeft naar het vastleggen van het alledaagse en juist daarin iets bijzonders (schoonheid, verwachting, rust, verwondering) te laten zien. In het boek zijn 36 kleur en 3 zwart-wit foto's opgenomen op paginavullend formaat. Bij elke foto staat vermeld de plaats van opname. Tijdens de reis schreef de fotograaf een column in Trouw en maandelijks een stukje in Foto. Hiervan is ook een aantal opgenomen (25 blz. tekst, kleine letter). Thema's hierin zijn: het nut van de fotografie, het lot van de alleenstaande, notities over kijken/beschouwen en over voorvallen en (sporadische) ontmoetingen...

(NBD|Biblion recensie, Piet Huson.)


Geen opmerkingen: